Kosmetické školka - Je ta vůně přírodní?

Vůně jsou důležitější, než si myslíme. Čich je nejpodceňovanějším smyslem a přesto se spousta našich aktivit řídí právě čichovými vjemy. Podle vůně pozná miminko svoji mámu, vůně dokáže vyvolat vzpomínky a dokonce i fyziologické procesy (zkuste si vybavit vůni citronu a uvidíte, jak rychle začnou reagovat vaše slinné žlázy). Právě proto bych vůním měli věnovat daleko víc pozornosti, než to obvykle děláme.

Lék i jed

Vůně tak ovlivňují nejen naše náladu, rozpoložení, ale také fyzický stav. Proto je syntetická parfemace, kterou obsahuje prakticky veškerá konvenční i polopřírodní kosmetika tak problematická. Je to jeden z nejčastějších alergenů a velmi agresivní, protože přes čichové receptory se nám dostávají vonné složky do těla prakticky okamžitě.

Jenže ani nevíme, co to přesně je - složka označená ve složení jako “parfum” je složena ze spousty blíže neurčených chemických látek, z nichž většina není pro naše těla ani trochu přátelská. To, že to třeba na první pohled “nic neudělá”, není, bohužel, důkaz toho, že to je neškodné, ale třeba jen toho, že to naše tělo momentálně zvládne nebo je toho jen malé množství. Ale i malé množství jedu je stále trochu problém, zvlášť pokud povahu jedu přesně neznám.

Pokud ale sáhnu po přírodních vůních, mohu v této nenápadné a nehmotné ingredienci nalézt dalšího pomocníka, díky kterému zvýším mnohonásobně svůj užitek z kosmetiky. Pokud jsou totiž k parfemaci použité čisté éterické oleje (komplexní oleje, nikoliv jen jejich jednotlivé složky jako je třeba geraniol, limonene, linalool, protože ty mohou také být vyrobené synteticky), má produkt kromě vůně ještě terapeutické vlastnosti, které jsou daným esencím vlastní. Vůně produktu vás tak může poškodit i povzbudit a je na vás, co si vyberete.

Esenciální, éterický nebo vonný olej

Se všemi těmito označeními se můžete potkat. Éterický nebo esenciální označují to samé. Termín “esenciální” u nás zdomácněl díky angličtině a nahradil do té doby častější, z němčiny převzatý, termín “éterický”. Tedy čistě přírodní silici vydestilovanou nebo jinak získanou z dané rostliny. Ve složení ho pak najdete jako “oil” nebo “essential oil” z dané rostliny označené latinským názvem (mentha piperita oil - éterický olej z máty peprné). 

Ovšem dobrý pozor si dejte na “vonné oleje” - ty jsou synteticky parfemované a také je najdete v zajímavých “příchutích” jako je třešeň, kokos nebo třeba jahoda - tedy takových, kde skutečně čistý esenciální (éterický) olej neexistuje, protože nejde vyrobit. Takový olej nechcete ani do aromalampy nebo jinam, protože platí to samé jako u syntetického parfému - netušíte, co v něm je a co se vám tak dostane do těla.

Zaručeně přírodní jahody

Uvědomili jste si někdy, že pod jahodovou vůní si představíme daleko častěji tu umělou než skutečnou vůni zralých jahod? Jahody má každý rád, ale vytvořit jejich autentickou vůni je skoro nemožné a té přírodní si užíváme jen pár dní v roce, kdy jahody dozrávají a máme přístup k těm, které byly skutečně až do konce na plném slunci. Ty pak skutečně voní. Více či méně identická aromata nás ale od dětství pronásledují úplně všude, tak jsme si na ně zvykli a jako jahodovou pak označíme i vůni, která má s tou skutečnou pramálo společného.

Podobně je to s většinou ovocných vůní. Sprchový gel se svěží vůní melounu. Štavnatě broskvový šampon. Tělové mléko, které vás zahalí do malinové vůně. Opravdu se toho všeho musíte vzdát, pokud se chcete vyhnout chemii? Bohužel, z velké části ano. Z toho samého důvodu jako u jahod. Broskev totiž vážně nevoní jako ten šampon. Ovonět produkt ovocem možné je, ale musíte na to použít ovocné extrakty. A ty vám málokdy zaručí bohatou a sytou vůni a už vůbec ne to, co našim nosům pod daným ovocem vsugeroval petrochemický průmysl. Takže přechod na přírodní parfemaci spočívá i v rozvzpomínání se na to, jak dané věci voní skutečně a také připomenutí, že příroda si nedá moc poroučet a některé vůně si prostě nechává pro sebe a odmítá je sdílet. Takže pokud si jich chcete užít, musíte se do přírody vypravit. Čímž prospějete svému zdraví asi nejvíc a ještě to je zadarmo. Příroda ví, co dělá ;-)

Může být “parfum” přírodní?

Na složku “parfum” můžete narazit i ve složení produktů, které se zdají jinak nezávadné. Co s tím? Nemusíte výrobek hned házet do koše, je totiž možné, že v něm nic závadného není. Pokud je produkt certifikovaný certifikátem přírodní kosmetiky, který syntetickou parfemaci zakazuje, můžete být v klidu a daný “parfum” obsahuje pouze složky přírodního původu. Syntetickou parfemaci zakazují prakticky všechny známější a seriozní certifikáty jako je třeba NaTrue, EcoCert. CosmeBio, Demeter nebo BDIH. Často je také u položky “parfum” hvězdička odkazující k označení, že jde o čistě přírodní složku. To ale není povinné, takže některý výrobce tímto ussadní zákazníkovi orientaci, zatímco jiný spoléhá na renomé certifikace a nezdůrazňuje to, co je zřejmé. 

I to je důvod, proč vám na CosmetikaBio nabízíme výhradně certifikované produkty. Orientace je pak snadná i pro začátečníky. A pokud nechcete být začátečníkem příliš dlouho, přečtěte si i další díly naší Kosmetické školky, kde se naučíte vše, co potřebujete vědět o přírodní kosmetice ;-)

CosmetikaBio

Zpět do obchodu