Kosmetická školka - Víte, co chcete?

Už víte, že chcete skutečnou přírodní kosmetiku, ne jen na zeleno natřenou chemii. Začínáte se orientovat ve složení, zajímáte se... A nevyhnutelně narazíte na to, že i v té kvalitní přírodní kosmetice je toho na výběr prostě MOC. Přibývají nové značky, přibývají noví prodejci, všichni nabízejí top fair trade kvalitu a mnohdy je to i pravda a nikdo vás nelakuje. Zajdete si na nějaký prima veletrh a tam už vám jde tuplem hlava kolem, kolik se toho nabízí. Jak si vybrat, co je pro vás to pravé a neutratit majlant za produkty, které pak budete posílat dál?

Ve světě přírodní kosmetiku vám dost může napovědět i cena, zejména ta přehnaně nízká. Pokud někdo nabízí to, co ostatní, ale za třetinovou cenu, chtějte vědět, proč tomu tak je. Radost z ušetřených peněz vám totiž dost zhořkne poté, když třeba zjistíte, že má obchodník mizernou pověst mezi znalci a že jste vlastně neušetřili, ale nakoupili předražený šmejd. Ale abyste se dokázali správně rozhodnout, jestli chcete investovat do špičkové kvality s přesahem nebo se spokojíte s ucházejícím poměrem cena/kvalita, musíte napřed vědět, co opravdu hledáte. Svět přírodní kosmetiky je rozsáhlý a každá oblast má svoje specifika.

Jednodruhové a čistě non-toxic výrobky

Začneme zostra, protože tohle je oblast pro fajnšmekry a puristy. Chcete kosmetiku bez jediného doteku chemie, tak čistou, že ji často můžete klidně sníst? S jednoduchým složením, které vám nevykouzlí na čele vrásky, nevyhryže díru do peněženky a je čisté jak horská studánka na jaře? 

Pak se připravte na oleje, másla a prášky. Nic moc jiného v této kategorii totiž nenajdete. Připravte se na experimenty a různou míru alchymie při snaze najít ideální kombinaci složek právě pro vás. Milujete přírodní produkty, zbožňujete zkoušet, jak vaše pokožka reaguje na různé druhy rostlinných olejů a doma si tvoříte sbírku éterických olejů jen z čisté lásky pro přírodní vůně? Nebo jdete tvrdě po tom nejzdravějším, co můžete svojí pokožce dát, ať už z nutnosti nebo jako prevenci? Tady jste správně.

Vaše portfolio produktů pak budou tvořit oleje, hydroláty (květové vody), jíly, rostlinné prášky nebo másla. Budete muset oželet gely, krémy, pěnu nebo dlouhotrvající vůně (často jakékoliv vůně a připravit se na některé specifické čichové zážitky). Odměnou vám bude hravá a zábavná péče o sebe, kdy budete vědět, že v produktech skutečně není nic navíc, že platíte jen a pouze za účinné látky a že každý produkt je velmi multifunkční a dokážete tak svoji kosmetickou výbavu zredukovat na naprosté minimum. Zároveň toho dost lze pořídit v bezobalové variantě nebo s minimálním obalem. Většina těchto produktů je navíc zcela přirozeně rostlinného původu, takže čistě vegan.

Co z této kategorie najdete na CosmetikaBio?

 

Když přírodě trošku pomůžeme…

...dokážeme stvořit i uživatelsky komfortnější produkty jako je třeba krém, tekutý šampon, sprchový gel nebo lehoučké pleťové sérum. Ale tady už nám musí trošku pomoct látky, které nikde na stromě nevyrostou.Jedná se hlavně o emulgátory, pěnidla nebo konzervanty. Dnes už je možné vyrobit ve skvělé kvalitě produkty, které jsou uživatelsky k nerozeznání od těch konvenčních, Šampony a sprcháče pění, krémy se dobře a rychle vstřebávají a nezkazí se, i když do nich saháte prsty. 

Daní za to je nutnost rozlišovat, protože jakmile vstoupí na scénu chemie, už se musíme bavit o větší či menší míře škodlivosti. Šampon může pěnit díky super jemným a ke kůži přátelským cukerným tenzidům nebo díky brutálně vysušujícímu a dráždivému SLS. Zbytek složení může být v obou případech klidně úplně stejný a nabitý skvělými ingrediencemi, přesto se díváte na dva zcela odlišné produkty

To samé platí pro konzervanty. Pokud nechcete používat pouze hutné bezvodé balzámy nebo olejová séra a máte rádi lehčí konzistence, tak potřebujete klasický krém, tedy emulzi s vodní složkou. Lidově řečeno mazání, ve kterém se spojil olej (nebo víc olejů či másla) s vodou nebo jinou vodní složkou (hydrolát, aloe vera šťáva…). To se nestane jen tak (klidně si to doma zkuste) a potřebujete pomocníka. A tím je emulgátor, který zajistí propojení olejové a vodní složky v jednolitou emulzi, která je zároveň výživná, ale také dobře vstřebatelná. Ale právě kvůli přítomnosti vody v produktu najednou potřebujete konzervant

Voda je základ života nejen pro nás, ale i pro nejrůznější breberky a plísně, které by v čistě olejovém prostředí nepřežily, ale s vodou už to jde velmi rychle. Přítomnost konzervantů v produktech s vodní složkou (tedy všude, kde najdete i malé množství vody) je vyžadována i legislativou, takže na výběr zrovna nemáte. Co si ale vybrat můžete, jsou právě ty konzervanty. Těch je spousta druhů a v podstatě se liší hlavně agresivitou, s jakou ničí všechny bakterie a další nezvané hosty, co by se v produktu mohly objevit.

Problematické na tom je, že spoustu bakterií máme i na kůži a jsou velmi prospěšné a pro správné fungování nezbytné. Agresivní konzervant to ale vezme šmahem všechno pěkně do čista, což může mít za následek podráždění nebo rovnou alergickou reakci. I přes své malé množství jsou tak konzervanty jednou z nejproblematičtějších ingrediencí a je potřeba hlídat, jaké v produktu jsou.

Pokud chcete jistotu, že se tam neobjeví ty nejhorší jako je například BHT, MI (Methylisothiazolinone) nebo Triclosan, sáhněte po certifikovaných produktech. Ty obsahují konzervanty, které váš produkt ochrání, ale zároveň jsou k pokožce jemné a nepodráždí.

Co z této kategorie najdete na CosmetikaBio?

  • Německá značka i+m Naturkosmetik má produkty tak čisté, jak jen mohou v dané kategorii být. Zároveň ale šampony pění, v pleťových řadách najdete i lehoučké fluidy a séra a deodoranty vás skvěle ochrání. Řada Freistil je navíc i zcela bez éterických olejů (a tedy bez vůně) a je tak vhodná i pro alergiky, ekzematiky nebo miminka.

CosmetikaBio

 

 

Zpět do obchodu