Kosmetická školka - Rostlinné oleje

Rostlinné oleje jsou pokladem, na kterém celá přírodní kosmetika stojí. Těžko říct, jak by to vypadalo bez nich. Pokud chcete být skutečný minimalista, pořídíte si lahvičku oblíbeného oleje a vyřešíte tím většinu nároků vaší pokožky. Dlouhou dobu kosmetiku představovaly hlavně oleje, komplexnější produkty nám přinesl až rozvoj chemického průmyslu. Proto jsou také rostlinné oleje základním stavebním kamenem non toxic péče o pleť. Jak si správně vybrat ten nejlepší a na co si dát pozor?

Tekuté slunce

Rostlinné oleje jsou oleje lisované ze semen rostlin. Do semínka rostlina ukládá spoustu výživných látek, protože semínko musí vydržet pod zemí často celou zimu a pak mít dost síly pro vyklíčení nové rostlinky. Je v něm zakletá veškerá energie, kterou rostlina během svého růstového cyklu nasbírala a také spousta slunce. Rostlinné oleje jsou velmi komplexní látky nabité živinami a stejně jako rostliny, ze kterých pocházejí, jsou i oleje každý trochu jiný. Vybere si každá pleť a každá peněženka.

Aby oleje přinesly pleti to, co se od nich očekává, je třeba hlídat, abyste je dostali v dobré, ideálně skvělé kvalitě. Prvním krokem ke správnému výběru je vědět něco málo o výrobě. 

Na trhu najdete oleje

  • Panenské, lisované za studena
  • Rafinované (neboli čištěné, občas označené jako olej “v lékopisné kvalitě”)
  • Extrahované pomocí CO2
  • Raw

Je dobré vědět, že lisované za studena často až tak “za studena” nejsou, protože třením v lisu stoupá teplota a většinou se moc důkladně nekontroluje. Pokud tedy hledáte olej skutečně co nejméně dotčený lidským zpracováním, hledejte raw kvalitu. Velmi šetrná je také extrakce pomocí CO2, který ve výsledném produktu nezanechá stopy a zachová všechny výživné látky. 

Rafinované oleje si dávat na pleť opravdu nechcete. Jsou to oleje, které prošly vysoce chemickým a nešetrným zpracováním, jsou často extrahované z úplných zbytků po studeném lisování. Neobsahují prakticky žádné živiny, zato obsahují spoustu chemických reziduí. Bohužel jsou občas i takové oleje označené jako za studena lisované a pokud zákazník nemá zkušenost s opravdu kvalitním produktem, nemusí vůbec pojmout podezření, že je něco špatně. Proto je dobré při nákupu pečlivě prověřit výrobce či dovozce a podezřele levným variantám oblíbených olejů se vyhýbat.

Jak správně rostlinné oleje používat? 

  1. Vyberte si spolehlivého výrobce.
  2. Pokud je to váš první kosmetický olej, klidně sáhněte po takovém, který je vám sympatický nebo na něj máte dobré reference, případně vás prostě láká a nevíte, proč. Oleje totiž na typ pleti zrovna nehrají a i velmi hutný olej může prospět pleti mastné a naopak. 
  3. Používejte ho správně. Pokud nanášíte olej na pleť přímo, je třeba ji předtím mírně navlhčit. Ideálně hydrolátem (květovou vodou) nebo čistě přírodním tonikem. Olej se pak vstřebá rychleji a důkladněji. Nezapomeňte, že je ho potřeba opravdu jen maličké množství, dvě nebo tři kapky jsou dostatečné množství na celý obličej. Velmi příjemná je aplikace z celých dlaní - olej rozetřete v dlaních, které následně přiložíte k navlhčenému obličeji a jemně do něj olej vmasírujete.
  4. Dejte oleji šanci ukázat, co všechno umí a použijte ho na více způsobů - jako hlavní péči, jako sérum pod krém, jako přísadu do pleťové masky nebo peelingu.
  5. Nezapomínejte na tělo a vlasy. Prakticky jakýkoliv rostlinný olej lze využít v tělové a vlasové péči. Vlasová pokožka velmi ocení olejový zábal, stejně jako ho ocení roztřepené konečky.
  6. Dobře je skladujte. Většina kvalitních olejů sice vydrží velmi dlouho i v pokojové teplotě díky vysokému obsahu antioxidantů, ale i tak jim bude lépe v lednici nebo ve tmavé spíži, zvlášť pokud koupíte větší množství. Do lahvičky v koupelně si pak můžete vždy odlít dávku třeba na měsíc, ta vám spolehlivě vydrží v nezměněné kvalitě.

 

Ale počítejte s jedním rizikem - na kvalitních rostlinných olejích vzniká velmi rychle závislost a u většiny postižených jedinců se pak objevuje nutkavá potřeba zkoušet další a další druhy a v lednici se pak hromadí spousta lahviček se zlatavým obsahem :-) Tak si dávejte pozor. A nebo ne… ;-)

CosmetikaBio

Zpět do obchodu