3 největší chyby v péči o pleť

Děláte pleti pomyšlení a ona vám to ani trochu neoplácí? Vybíráte tu nejlepší přírodní kosmetiku a přitom pořád vypadá stejně, ne-li hůř, než když jste používala ty nejlevnější drogerkové věci? Než hodíte flintu do žita, zjistěte, jestli pleti v dobré víře spíš neškodíte. Mnoho doporučení, která najdeme na internetu, je totiž buď jednoduše nesprávných nebo rovnou účelových a jejich cílem není nic jiného než prodat konkrétní produkt. Pokud tedy máte pocit, že jste nakoupili to nejlepší a pleť stále není spokojená, možná děláte jednu z těchto velkých chyb.

Vysušujete ji

Skoro každá žena ve věku od 15 do 50 má pocit, že se jí pleť příliš mastí. Perfektní, sametově matná pleť, jakou známe od vyfotošopovaných modelek sice není nic moc přirozeného, jenže už jsme to přijali za normu. Opravdu mastná pleť, tedy taková, která se mastí příliš proto, že činnost mazových žláz je narušená, není zrovna běžná. Nejčastěji se pleť mastí ze dvou důvodů. Buď je dehydrovaná nebo podrážděná a často obojí. 

Produkce mazu totiž pleť chrání a zajišťuje její pružnost. Pokud pleti chybí voda, snaží se to dohnat alespoň takto. Pokud to je váš případ, zapomeňte na hydratační gely, krémy a séra a začněte pořádně pít, a to hlavně vodu. 

Druhým případem je systematické vysušování domněle mastné pleti všemožnými čistidly, která by se pro svoji intenzitu hodila spíš na nádobí než na pleť. Ale i velmi čisté a přírodní prostředky mohou pleť zatížit a vysušit nadmíru. Například zelený jíl. Je skvělý a velmi efektivně pleť vyčistí. Pokud ho použijete správně - to znamená krátkou dobu působení (5 - 10 minut) a udržujete ho na pleti stále vlhký. V opačném případě vás může zaskočit výrazné zčervenání pleti, které skutečně neznačí “pořádný detox”, jak se často dočtete, ale prostě jen přílišné a zbytečné vysušení. 

Chcete-li tedy, aby se pleť nemastila, začněte ji čistit jemněji a zlepšete svůj pitný režim. Velmi efektivně a přesto jemně vyčistí pleť čistící mlíčka, pokud je navíc zkombinujete s čištěním konjakovou houbičkou, tak nic dalšího nepotřebujete.

Neposloucháte ji

Přestaňte poslouchat youtuberky a poslechněte toho nejpovolanějšího - vaši pleť. Komunikace s ní vám ušetří mnoho starostí a peněz. I ten nejskvělejší produkt totiž není skvělý plošně pro všechny a nemusí vám sednout. A jediný, kdo vám to velmi upřímně prozradí, je právě vaše pleť.

Často stačí jedno nebo dvě použití, abyste viděla, že vám produkt nesedí. Podráždění, štípání, krupička nebo šupinky, pleť může pnout nebo hřát...těch signálů dostanete spoustu. A opravdu neznamenají, že se pleť “čistí” nebo že je to nutná fáze přechodu na přírodní péči. Podráždění je podráždění a pleť vám říká jen jedno - že tenhle produkt není pro vás ten pravý.

Druhou variantou je, že produkt “nic nedělá”. Tam je pak vhodné zvážit, jestli vlivem reklamy nemáme přehnaná očekávání. Žádný produkt pleť přes noc nezmění a některé věci nezmění ani perfektně vyladěná péče. Vrásky se mohou zmírnit, ale nic je definitivně nevyžehlí, póry se mohou zmenšit, ale rozhodně nezmizí...Ideální produkt je takový, který na pleti necítíte a pleť vypadá odpočatá. Nic víc, nic míň. Pokud vám takový produkt doma chybí, vyzkoušejte i+ m Freistil Hydratační krém pro citlivou pleť. Jeho jemné a jednoduché složení je zárukou velmi citlivé, ale dostatečné péče i pro tu nejnáročnější pleť.

Zahlcujete ji

Odličovač, mycí gel, exfoliační tonikum, hydratační tonikum, hydratační sérum, výživné sérum, krém, podkladová báze, bb krém, makeup, pudr. Možná nejste z těch, co si toho na pleť dají v každém kroku skutečně tolik. Ale možná to i vy přeháníte. Je těžké odolat všem těm sérům, maskám a elixírům nabouchaným účinnými a aktivními látkami, ideálně velmi exotického původu. Protože když je to exotické, tak to přece musí fungovat líp než lokální suroviny. A když je tam toho víc, logicky bude lepší efekt. Opravdu? Zkuste si představit, že si třikrát denně dáte supernabušené jídlo z 15 exotických ingrediencí. A ne jeden, ale rovnou tři chody. A občas to proložíte něčím “intenzivním”. Za jak dlouho asi začnete mít problémy se žaludkem?

Jenže pleti často provádíme úplně to samé a pokud navíc děláme i ty první dvě chyby, nikdo se jí nemůže divit, pokud začne protestovat. To neznamená, že se máte mýt vodou a mazat jen jednodruhovými oleji. Je ale potřeba myslet na to, že více neznamená vždy lépe. Jeden nebo dva velmi funkční a aktivkami nabité produkty klidně s rozumem používejte, ale jejich výběr a frekvenci použití vždy pečlivě konzultujte se svou pletí. Méně časté použití vám mnohdy ušetří jak starosti s podrážděnou pletí, tak peněženku, ale zachová pozitivní efekt aktivních ingrediencí.

Pokud si chcete dopřát intenzivní péči, která pleť nakopne, ale stačí jí pár kapek a jen občas, sáhněte po olejovém séru. Je to jeden z nejvariabilnějších kosmetických produktů, přinese užitek každému typu pleti a vydrží vám velmi dlouho. Zbytek péče pak můžete nechat velmi jednoduchý a přímočarý a přesto (nebo spíš právě proto) dostane vaše pleť vše, co potřebuje.

Potřebujete ohledně pleťové péče poradit víc? Napište nám!

CosmetikaBio

Zpět do obchodu