Kosmetická školka - Olej nebo krém?

Skoro to vypadá, jako by krémy vyšly z módy. Aspoň z té přírodní. Jakmile začnete brouzdat ve vodách čistě přírodní kosmetiky, narazíte na spousty olejů, másel a balzámů a krém jako by byl sprosté slovo. Jak to tedy je s přírodní péčí o pleť? Opravdu musíte mazat jen oleje a másla a na krémy zapomenout, protože je nepotřebujete?

Voda základ života

Víte, v čem tkví ten největší rozdíl mezi olejovou a krémovou péčí? V obsahu vody v produktu. Oleje, másla, olejová séra, balzámy...to vše je bezvodá kosmetika. Může být obohacena o spoustu aktivních látek jako jsou bylinné extrakty nebo éterické oleje, ale stále chybí vodní složka. Z toho důvodu je mnoho lidí, kteří nepoučeni zakoupí nějaký přírodní balzám, zklamaných, že je to mastné, makeup na tom nedrží a do pleti se to pořádně nevstřebá. Oproti tomu krém je vždy emulze, tedy spojení olejové a vodní složky. Tou vodní složkou nemusí být jen voda, ale třeba hydrolát nebo šťáva z aloe vera nebo třeba březová šťáva. Díky vodní složce je produkt lehčí, méně hutný a lépe se vstřebává.

Naše pokožka je totiž pokryta ochrannou hydrolipidovou vrstvou, která se stará o její správné fungování. Je to takový přirozený “krém”, který si pokožka sama vyrábí. A ano, je to skutečně krém, neboť obsahuje jak tuky (lipidy), tak vodu. Díky tomu pleť reaguje přívětivěji na krémy, protože je jí tato konzistence povědomá. 

Proč tedy tolik značek přírodní kosmetiky a tolik doporučení preferuje bezvodé produkty? Je to kvůli tomu, že zatímco si pleť svůj “krém” vyrobí zcela přirozeně, tak my to až tak snadno nezvládneme. Zkuste smíchat olej s vodou a uvidíte sami. Aby bylo dosaženo krémové konzistence, potřebujete něco, co tyhle dvě, navzájem neslučitelné složky, spojí a skamarádí. To “něco” je emulgátor. A tady je první kámen úrazu. Emulgátor je něco navíc, co pleti není nijak extra prospěšné, spousta emulgátorů jsou skrz naskrz chemické látky, které jsou prostě jen méně či více škodlivé. 

Ano, existují i takové, které jsou de facto čisté a na bázi přírodních látek a jsou povolené i v certifikovaných produktech. Ale pořád je to z pohledu péče nadbytečná složka. Asi jediný emulgátor, který má zároveň nějakou přidanou hodnotu pro pleť, je lecitin, který se ale využívá velmi málo, neboť práce s ním je komplikovaná a výsledný produkt velmi hutný a mastný. Pro suchou pleť jsou ale takové krémy jako dar z nebes.

Další záludností krémů je nutnost jejich konzervace. Protože kde je voda, tam je život a ve svých krémech žádné kolonie breberek a plísní nechceme. Takže další složka, kterou je potřeba hlídat. Konzervantů je mnoho, od těch nejhnusnějších (kterých je plná konvenční kosmetika), které zabijí úplně všechno, včetně přirozeného prostředí vaší pokožky, až po ty nejjemnější, které najdete v certifikovaných přírodních produktech. Ale i ten nejjemnější konzervant je potenciálně dráždivá látky. Právě pro svoji schopnost vypořádat se s bakteriemi a udržet krém v dobré kondici, přestože do něj třeba saháme prsty.

Z tohoto důvodu spousta doporučení preferuje bezvodou péči, protože ta obsahuje skutečně jen ty nezbytné a čistě přírodní látky. Problém je v tom, že ne každé pleti taková péče opravdu dlouhodobě vyhovuje. Bezvodou péči je nutné nanášet na vlhkou pleť, aby fungovala, jak má, ale ani tak to nemusí být ideální cesta pro každého. Některé pleť prostě krémy vyžaduje. Pak je potřeba najít takové, které obsahují jen ty nejlepší ingredience, co nejpřirozenější emulgátory a nejjemnější konzervanty. Jako jsou třeba ty od německé značky i+m Naturkosmetik.

CosmetikaBio

Zpět do obchodu