Kosmetická školka - Co to tam pění?

Mýdla, sprcháče, šampony...Bez pěny si je skoro neumíme představit. Nebo nechceme. Víc pěny ale neznamená, bohužel, lepší mytí. Víc pěny znamená jen víc vysušenou pokožku. Jde to i jinak?

Chceme pěnu!

Za bohatou pěnou v konvenční kosmetice stojí nejčastěji SLS, tedy Sodium Lauryl Sulfate. Zajímavé na něm je, že původně sloužil pro mytí anorganických povrchů, tedy jako průmyslový čistič. Má totiž jednu skvělou vlastnost - úžasně odmašťuje. Což je super, když budete mýt třeba nádobí. Jenomže kůže není talíř a vydrhnout ji úplně dočista není zrovna žádoucí. Vypadá sice dokonale umytá, hlavně majitelky mastné pleti jásají, ale jásají jen chvíli. V lepším případě se pokožka začne bránit zvýšenou produkcí mazu, v tom horším nastoupí podráždění nebo alergické reakce. 

Zrádné na tom je, že pokožka toho často vydrží celkem dost, takže problémy se mohou začít objevovat klidně až po několika letech, co produkty se SLS používáte. A vůbec nemusejí vypadat, že souvisí s přímo kosmetikou. Třeba začnou víc padat vlasy. Nebo se objeví lupy. Zhorší se akné nebo objeví ekzém. A to přesto (nebo spíš právě proto), že používáte stále ty samé produkty.

Je ta pěna přírodní?

Mnozí z vás možná pamatují dobu, kdy jste přírodní šampon sice sehnali, ale nepěnil prakticky vůbec. To často vedlo k velmi vysoké spotřebě, protože bez pěny nevidíte, kde jsou vlasy umyté. Ale vývoj jde rychle dopředu a dnes už přírodní šampony pění úplně stejně jako ty konvenční. Je to dobře nebo špatně? Tak trochu obojí.

Určitě dobře v tom, že se díky tomu dostaly přírodní šampony do rukou i někomu jinému, než jsou skalní lesany, které se nějakého diskomfortu neleknou. Také je jistá výhoda v tom, že silnější pěnidla dovolí použití výživnějších ingrediencí, jako jsou třeba oleje. Šampon plný skvělých olejů a másel vlasy možná báječně ošetří, ale pokud nebude obsahovat detergent, který to pak všechno zvládne smýt, k velké spokojenosti to nepovede. 

Co najdete v našich šamponech?

Šampony německé veganské značky i+m Naturkosmetik obsahují dva typy pěnidel. Ve žluté řadě najdete sodium coco sulfate v kombinaci s lauryl glucoside. Tato kombinace zaručuje skvělé umytí a žádné podráždění. Lauryl glucoside je cukerný tenzid, jeden z nejšetrnějších, jaký může být. Ovšem sám o sobě nemá příliš silnou mycí schopnost. Cukerné tenzidy jsou báječně jemné, ale někomu by nemusely úplně stačit. Proto jsou zde v kombinaci se silnějším kolegou - sodium coco sulfate. Ten je naopak silný dost a pokud by byl v šamponu sám, citlivá nebo ekzematická pokožka už by mohla protestovat. Kombinací jich obou dostaneme ideálně vyvážený produkt.

Ale pokud potřebujete opravdu speciální a co nejjemnější péči, máte k dispozici šampon z hypoalergenní řady Freistil. Obsahuje pouze kombinaci dvou cukerných tenzidů, takže je vhodný i na tu nejjemnější a nejcitlivější pokožku. Neobsahuje žádné potenciálně dráždivé extrakty ani žádné éterické oleje, takže je vhodný i pro malé děti a ekzematiky. Ale počítejte s tím, že třeba olejový zábal s ním budete vymývat dost komplikovaně. To je právě cena za jemnost. 

CosmetikaBio

Zpět do obchodu