Kosmetická školka - A nebudu to mít zelený?

Přírodní barvy na vlasy. Naše specialita a snad nejvíc nepochopená oblast přírodní kosmetiky. Proč? Není totiž tak jednoduché vyměnit konvenční barvu za přírodní. U ostatních produktů je to celkem snadné - prostě si koupíte krém, který má lepší složení, než váš starý. Nebo mycí gel nebo šampon nebo sérum. Ale udělat to samé s barvou na vlasy, můžete být ošklivě zklamaní. Co potřebujete o přírodních barvách vědět, abyste si vybrali správně?

Poručíme větru, dešti (a barvě vlasů)

Takhle nějak fungují konvenční barvy na vlasy. Když se rozhodnete jít z černé na blond nebo z blond na červeno, v podstatě jen vyberete vámi žádaný odstín. Často klidně podle obrázku na krabičce. Chemickou cestou docílíte jakékoliv barvy. Občas potřebujete pár mezikroků, ale pokud jste chtěli hřívu v barvách jednorožčí duhy, budete ji mít. 

Stručně řečeno - chemickou cestou barvíte vlasy tak, že do nich necháte proniknout syntetické pigmenty. A ty mohou být jakékoliv barvy. Jen je občas nutné vlasy zbavit jejich přirozeného pigmentu, ale to také není žádný problém. Je to dost podobné jako tetování. Prostě dostanete barvu přímo do kůže. Tady tedy do vlasového vlákna.

Barvy přírody

Příroda hýří všemi barvami. Jenže si je ráda nechává pro sebe. Navíc obarvit vlas není stejné jako obarvit bílé bavlněné tričko. Rostlin, které disponují barvivem, které se dokáže trvale uchytit na vlasech, není mnoho. Mezi nimi je královnou henna, celým názvem Henovník bílý,latinsky Lawsonia inermis. Barvivo z henovníku se naváže na keratin ve vlasu (nebo v kůži) a ulpí na něm. Vlas se nemusí nijak narušit (jako se to děje u chemických barev). Ale ani se vlas ničím neobalí, jak se často a mylně uvádí. Henna ale barví jen na jednu barvu, a tou je škála od měděné k mahagonu. Prostě na rezavou.

Další rostlina, která se s námi vcelku ochotně podělí o své barvivo, je indigovník. Barvivo z něj je ale daleko méně stabilní, hůř drží a navíc je modré. Ale ne nějak extra sytě, takže ani se samotným indigem nečekejte žádnou divočinu. Používá se hlavně do směsí, kde je potřeba zkorigovat teplý tón čisté henny a ztmavit výsledný odstín.

Většina rostlinných barev má tedy v sobě značný podíl henny a indiga a pak jsou doplněné dalšími bylinami. Ty slouží buď ke korekci barevného tónu nebo jsou ve směsi jako výživný prostředek pro vlasy a pokožku. Ovšem tonizující a podpůrný vliv na pokožku mají naprosto všechny složky rostlinných barev, včetně právě henny a indiga.

Co musíte vědět, když se chcete poprvé barvit

Jsou to dvě věci. Za prvé - škála odstínů, kterých lze přírodní cestou dosáhnout, je dost omezená a neexistuje žádná cesta, jak přírodní cestou vlasy zesvětlit. A za druhé - jak bude výsledná barva vypadat, nezáleží primárně na tom, jaký si vyberete odstín, ale jaký máte podklad. Na jak barevné vlasy barvu nanášíte. 

Proto pokud vybíráte přírodní barvu, potřebujete vědět, jak se tento konkrétní odstín bude chovat na vašich vlasech. A také je třeba zvážit, jestli jsou vaše požadavky reálné. Jsou barvy, kterých přírodní cestou nedocílíte, ať máte podklad jakýkoliv. Třeba sytě červené.

Přes všechna tato omezení ale přírodní barvy nabízejí daleko víc benefitů, než barvy konvenční. Jsou naprosto čisté, neboť se jedná skutečně jen o čisté byliny. Pokud jsou navíc v bio kvalitě, jako jsou naše barvy CosmetikaBio, máte jistotu, že jde o 100% non toxic produkt vhodný i pro těhotné, kojící nebo pro citlivou pokožku. Přírodní barvy také výrazně zlepšují kvalitu vlasů a vitalitu vlasové pokožky. Přidají objem, lesk, pomohou s lupy nebo padáním vlasů. Používání je zcela bezpečné, můžete je podle libosti míchat a experimentovat. Jen odbarvené blondýnky musejí být obezřetné a vyhýbat se indigu. To je totiž ten jediný případ, kdy se můžete dočkat nepěkného nazelenalého odstínu - pokud obarvíte chemicky zesvětlené vlasy směsí, která obsahuje indigo. 

CosmetikaBio

Zpět do obchodu