Jak na mastnou pokožku hlavy

Mastná pokožka hlavy a rychle se mastící vlasy jsou problém, který trápí mnoho z nás. Nikdo nestojí o to, aby mu kolem hlavy poletovaly ucourané prameny, které vypadají, že prolétly friťákem. Profesor Snape byl možná statečný, ale módní ikona z něj asi nebude. Jak na mastnou pokožku hlavy, aby byly vlasy déle krásné a svěží?

Je pokožka opravdu mastná?

Není všechno mastné, co se leskne. Respektive rychle se mastící pokožka může mít problém úplně někde jinde, než je nadměrná produkce mazu. Pokud máte mastnější pokožku všude po těle, po koupeli se nemusíte mazat ani náhodou a matující makeup je váš nejlepší kamarád, tak to bude stejné i s vlasy. Ale pokud je jinak vaše pokožka spíš sušší, na obličej používáte s úspěchem hutnější krémy a masky, tak je dost málo pravděpodobné, že by to pár centimetrů nad obočím už bylo jinak. Hodně se mastit totiž může i pokožka dehydrovaná nebo podrážděná, která se zoufale snaží dostat do rovnováhy jediným způsobem, který ovládá - produkcí kožního mazu.

mýt Jemně a ještě jemněji

To nejhorší, co se dá mastné pokožce provést, je drastické a opakované odmašťování. Což je specialita zejména konvenčních šamponů pro mastné vlasy, které by kolikrát velmi dobře suplovaly jar. Na takovou “péči” pokožka logicky reaguje další produkcí mazu, který má primárně ochrannou funkci a udržuje pokožku zdravou. Stejně tak ale bude reagovat na přírodní prostředky, které ji budou neúměrně vysušovat (což třeba umí některé prostředky no poo metody, pokud nejsou používané správně a s ohledem na stav pokožky a vlasů).

Prvním krokem k méně mastným vlasům musí tedy vždy být revize koupelny a odstranění všeho, co není dostatečně jemné. Vlasům nevadí, budete-li je mýt často, pokud pokožka nebude podrážděná. Vyberte si tedy co nejjemnější šampon, třeba i+m Freistil, a myjte vlasy šetrně, i kdyby to mělo znamenat, že to bude třeba častěji. Pamatujte, že pokožka se musí napřed vzpamatovat a to, že ji přestanete dráždit, je nezbytný předpoklad pro to, abyste se dostali někam dál.

Jak o ni pečovat, aby byla spokojená

Po jemném mytí následuje samotná péče. Jednak si můžete vybrat kondicionér, který má takové složení, aby byl spíš výživou pro pokožku než pro vlasy. Případně můžete pár takových pomocníků objevit v kuchyni. Téměř zázraky umí s vlasy i pokožkou třeba jablečný ocet. Naředěný přibližně 1:5 s vodou je skvělým oplachem po každém mytí vlasů, ať myjete čímkoliv.

Vynikající výsledky při harmonizaci vlasové pokožky pak mají ajurvédské bylinky. Pokud nechcete měnit barvu vlasů, vyzkoušejte cassiu nebo třeba brahmi. Pokud máte vlasy tmavé a chcete je i trochu oživit, tak skvělým kondicionérem je indigo nebo neshodnice. Případně si vyberte přímo rostlinnou barvu, které tyhle bylinky ve vhodném poměru obsahuje. Právě proto jsou přírodní barvy na vlasy tak skvělé - nepřinášejí jen krásnou barvu plnou lesku, ale zároveň působí ozdravně na pokožku, regulují produkci mazu a podporují růst nových a zdravých vlasů.

Máte ve své koupelně vše, co potřebujete? Pokud ne, tak tu nejjemnější vlasovou péči najdete zde.

CosmetikaBio

 

Zpět do obchodu