Jak na mastnou pleť

Mastná pleť je asi nejčastější problém, který se kolem pleti řeší. Stačí se podívat na zástupy přípravků pro mastnou pleť - čistící, detoxikační, matující, vyrovanávací...Většinou mají jedno společné - nepomáhají a pleť se mastí vesele dál. Jestli si chcete přestat připadat jako upatlaná diskokoule, nestačí pořídit matující makeup, ale je potřeba pleti trochu lépe porozumět. 

Mastná nebo žíznivá?

Pokud je vám tak do dvaceti, je pravděpodobné, že je pleť skutečně mastná a je potřeba regulovat nadměrnou produkci séba. Ve vyšším věku už je na místě opatrnost. Velmi podobné projevy jako mastná pleť (nadbytek séba, pupínky) totiž má pleť dehydrovaná nebo podrážděná. Nedostatek vody nebo přítomnost něčeho dráždivého vede pokožku k větší produkci mazu, aby se tak ochránila před další ztrátou vody a podrážděním. 

Dehydratace nebo přecitlivělost na něco je často příčinou v případě, že se pleť začne mastit najednou nebo je mastná jen někdy a jindy zase pne nebo šupinkovatí. Prvním krokem tedy musí být úprava pitného režimu. Pokud ho máte v pořádku a je dostatečný, zrevidujte si jídelníček, kosmetické přípravky a úklidovou chemii. Tam se nejčastěji skrývají záškodníci, kteří nutí pleť k obranné reakci.

Čistit, ale nevysušovat

Mastnou pleť máme tendenci vysušit, aby přece byla krásně matná a sametová. Přesně tak funguje většina konvenčních přípravků pro mastnou pleť a čistidla si svojí intenzitou nezadají s přípravky na nádobí. Ale pleť není talíř od hranolek, abychom ji vydrhli dočista do čista a na dřeň. Kožní maz má dost důležitých funkcí a pleť se o něj nenechá jen tak připravit. Takže pokud ji vysušíte nebo vyčistíte před míru nebo moc drasticky, odměnou vám bude jen větší a rychleji vyprodukované množství séba. Budete-li ho takto nešetrně odstraňovat delší dobu, zaděláte si podrážděnou a přecitlivělou pleť.

Je dobré si připomínat, že pleť nechceme odmastit, ale vyčistit a harmonizovat. Tedy potřebujete něco, co je jemné a zároveň funkční. Třeba jemný mycí gel nebo pleťové čistící mléko

Nešetřit (na) péči

Většina konvenčních přípravků pro mastnou pleť má podobu lehkého fluidu nebo gelu. Asi vám to připadá logické, kdo by plácal na už tak dost mastnou pleť ještě hutné krémy. A vidíte, pleť na to má často naprosto opačný názor. Mastné pleti nemůžete hutnější péčí uškodit, maximálně jí nepojme tolik nebo ji pořádně nevstřebá. Ale nebude se kvůli tomu mastit víc. Víc se mastit bude, pokud ji budete nedostatečnou péčí vysušovat nebo bude nedostatečně vyživená. Skoro každý majitel mastné pleti je překvapený, jak skvěle reaguje mastná pleť na dobře vybrané oleje nebo hutné krémy. Někdy to není nejlepší volba na denní péči, ale zkuste čas od času dopřát mastné pleti na noc olej, bezvodý balzám nebo výživnější krém.

A občas naopak nechte pleť odpočinout a pošlete ji spát úplně bez ošetření, jen jemně vyčištěnou. Vy taky máte každý den jiný, někdy potřebujete jen lehkou večeři, jindy máte opravdu hlad… Vaše pleť je jako vy. Nevejde se často do škatulek mastná/suchá/smíšená. Potřebuje harmonii a vyváženou láskyplnou péči. Tak ji nezkoušejte předělat a prostě o ni “jen” pečujte tím nejlepším, co najdete.

CosmetikaBio

Zpět do obchodu