Jak na havraní černou

Havraní čerň je hned po platinové blond tou nejžádanější barvou, kterou se snažíme ošálit přírodu. Na rozdíl od platinové blond, kterou přírodní cestou prostě nedocílíte ani náhodou, je černá přece jen snazší. Ale také nelze čekat stejný efekt, jaký mají konvenční barvy. Jak postupovat, když chcete skutečně uhlově černou, ale přírodní cestou?

Na podkladu záleží

Nic jako "černá henna" neexistuje, takže pokud chcete barvit na černo, budete barvit směsí bylin. Prim bude hrát indigo a henna, ale skutečně vychytané směsi obsahují ještě další byliny (například neschodnici - Eclipta alba - obsahující mimo spousty benefitů pro vlasy také modročerné barvivo). Dobře vyladěná směs je základ úspěchu, protože vychytat poměry tak, aby barva byla skutečně černá a ne tmavohnědá nebo dokonce mahagonová, není úplně jednoduché. Rozhodně nevěřte návodům, kdy stačí smíchat hennu a indigo. Můžete to samozřejmě udělat, ale pak počítejte s delším experimentováním. Ale pokud vám nevadí, když to napoprvé nevyjde úplně podle vašich představ a máte na přírodním barvení rádi právě tu alchymii a moment překvapení, jděte do toho, dřív nebo později to dopadne. Ale určitě si pečlivě zapisujte poměry surovin, protože podle neúprosných zákonů schválnosti se vám povede dokonalý odstín právě ve chvíli, kdy to tam nasypete všechno jen tak od oka a okamžitě zapomenete, co to bylo ;-)

Ať barvíte přírodně na jakýkoliv odstín, tak naprosto zásadní pro výsledek je barva podkladu, tedy to, na jak barevné vlasy barvu nanesete. V tomto případě platí, že čím tmavší, tím lepší. Pokud chcete dosáhnout černé, ale máte světlejší podklad, než je středně hnědá, případně potřebujete obarvit šediny, neobejdete se bez dvoufázového barvení. To spočívá v tom, že vlasy napřed obarvíte čistou hennou (ano, na zrzavo) a až v druhé fázi (buď ten samý den nebo třeba s jednodenním odstupem) nanesete barevnou směs v odpovídajícím odstínu. Předbarvení čistou hennou vám zaručí nejen zakrytí šedin, ale také rovnoměrnější a stabilnější barevný výsledek. 

Rozmarné indigo

Pokud chcete dosáhnout skutečně pěkné a syté černé, je potřeba myslet na to, že pracovat s indigem je trochu jako natáčet s filmovou divou. Splníte požadavky - vše je ok. Někdy pochybíte - výsledek rozhodně nebude bezchybný. Indigo je prostě křehká surovina a právě proto se tak často pančuje chemií. Na co si tedy dát pozor, pokud barvíte směsí s velkým podílem indiga (tedy nejen černou, ale také všechny odstíny hnědé a studené "blond")?

  • Hlídejte kvalitu a chtějte prověřenou surovinu z organického pěstování
  • Pořiďte si čerstvou barvu a po otevření ji rychle spotřebujte
  • Hlídejte správnou teplotu vody, kterou směs zaléváte (50°C)
  • Dodržujte doporučení pro následnou péči

Jak tedy správně postupovat? Směs zalijte vodou o teplotě cca 50°C, nic nepřidávejte a okamžitě nanášejte na umyté a ručníkem vysušené vlasy. Směs je potřeba nanést na vlasy přibližně do dvaceti minut od umíchání, jinak zoxiduje a vlas už neobarví. Nanášet byste ji měli zelenou a na vlasech potom následně ztmavne.Vlasy zabalte do fólie a nechte působit přibližně 90 minut. Nezkracujte tuto dobu, zejména, pokud barvíte poprvé. Vlasy následně umyjte POUZE VODOU a nechce barvě ještě minimálně den, ideálně dva až tři, aby se usadila a rozvinula. Až poté umyjte vlasy vašim obvyklým způsobem. Pokud byste měli problém s tím, že indigo příliš pouští (což je dost individuální, záleží, jak si "sedne" s vašimi vlasy), přidejte příště do barvicí směsi cca půl lžičky soli.

Modrá je dobrá

Pokud chcete jít ještě dál a pokusit se docílit modročerného odstínu, tak vězte, že příroda tomu zrovna nakloněná není a výsledek nemusí být nikterak výrazný. Ale stojí to za to vyzkoušet. Na vlasy již obarvené na černo můžete v další fázi nanést buď úplně čisté indigo nebo barvicí směs v odstínu Violet. Jak výrazný odlesk bude je skutečně velmi individuální, ale minimálně na sluníčku bude efekt znatelný. Navíc jak v případě čistého indiga, tak u Violet se jedná o skvělou regenerační kúru, takže vlasy potěšíte každopádně. Tak se do toho s klidem pusťte :-)

CosmetikaBio

 

Zpět do obchodu