Aby černá černá byla

Henna je jen jedna a ta barví na rezavo. Čím světlejší podklad, tím zářivější rezavá, až po ohnivě měděnou. Rezavá je krásná a sluší skoro všem, protože studených typů se v našich končinách mnoho nenajde. Ale stejně je každý druhý dotaz na blond nebo na černou. Blond nejde, přírodně nic nezesvětlíte ani o tón. Je to kruté, ale je to tak. Fejkové blondýnky v přírodě nechceme. S fejkovými černovláskami to je trochu lepší. Za jistých podmínek vykouzlíte přírodní cestou skutečně pěně sytou černou na téměř každém podkladu. Ale chce to trochu víc úsilí než koupit krabičku barvy ve správném odstínu a tu si doma napatlat na hlavu. Jak na skutečně krásnou černou?

Jak se vaří černá

Henna je rezavá, tak jak z ní stvořit černou? Nejsilnějším spojencem je indigo. Indigo obsahuje barvivo, které je spíše modré a ve vhodném poměru s čistou hennou, případně dalšími bylinami, které akcentují černou, vytvoří téměř dokonalou černou. Proč “téměř”? Zatímco čistá henna chytne na všechno a už se prakticky nikdy nepustí, indigo je o dost rozmarnější a sytých barev se od něj moc nedočkáte. Namixované černé odstíny přírodních barev tak, bohužel, nefungují stejně dobře na všechny výchozí barvy vlasů. Z toho důvodu se u necertifikovaných barev pochybných značek často stane, že se indigo něčím trochu “povzbudí”. Něčím trochu chemickým, po čem se citlivější jedinci často osypou a kvůli čemu přešli od chemických barev k přírodním. To “něco” se jmenuje PPD a na kůži to rozhodně nechcete. Bohužel se “omylem” přimotá občas i do barev vydávaných za čistě přírodní, přičemž ho výrobce opomene zmínit ve složení. Takže pokud vyhledáváte přírodní barvy v tmavých odstínech nebo rovnou v černé, tak biokvalita je naprostá nutnost.

Šťastná bruneta

Jelikož přírodní barvy do značné míry kopírují barevný podklad, tak nejlépe jsou na to samozřejmě brunetky. Na středně až tmavě hnědé vlasy skutečně stačí zakoupit a nanést odstín Černá (a dodržet správný postup) a měkká černá je na světě. Vrstvením se navíc barva v délkách fixuje a ještě trochu tmavne, takže pokud chcete docílit opravdu pěkné černé, nabarvěte třeba třikrát za sebou s menším časovým odstupem. Prostě nečekejte, až se barva vymyje nebo vybledne, ale nabarvěte už po týdnu nebo deseti dnech znovu, aby se odstín zafixoval. Následně už bude stačit dobarvovat pouze odrosty a jen sem tam osvěžit barvu na celých vlasech.

Dvoufázově na jistotu

Pokud nejste šťastná bruneta bez šedin nebo chcete opravdu sytou a hlubokou černou, jděte do dvoufázového barvení. U šedin nebo světlejších vlasů to je nutnost, ale vyzkoušejte to i v případě, že to nutné není. Vykouzlí to skutečně nádherný odstín a sytost barvy je nesrovnatelná.

Dvoufázové barvení spočívá v tom, že v první fázi nabarvíte vlasy pouze čistou hennou a až poté černou. Čistá henna vytvoří ideální podklad, pokud jsou vlasy světlé nebo šedivé a černá pak už chytne bez problémů. Na tmavších vlasech prohloubí sytost a lesk černé. Předbarvení čistou hennou je také skvělá vlasová kúra a dvoufázově nabarvené vlasy mají ještě lepší objem a větší lesk než při jednofázovém barvení. Pro náročné, kteří chtějí studený odlesk do modra je možné přidat ještě další fázi a sice čisté indigo.

A rozhodně nemusíte všechno barvit v jeden den, rozestup den nebo dva je úplně v pořádku (pokud vám nevadí být v mezičase zrz). Ale můžete takto barvit i v jeden den, stihnete to bez problémů. Čistou hennu necháte na hlavě 2 - 3 hodiny, černou potom 2 hodiny. Pokud začnete dopoledne, na večerní párty už dorazíte s nádhernou havraní hřívou. Čas od času to za tu námahu rozhodně stojí.

CosmetikaBio

 

Zpět do obchodu