Jak přejít na přírodní péči o vlasy krok za krokem

Asi už vás napadlo, že přes všechny ty nálepky “bez sls, bez silikonů, bez parabenů” nebudou všechny ty garniery a lorealy v drogerii tak úplně přírodní, jak by člověk chtěl. Jak to udělat, když chcete svým vlasům dopřát opravdu kvalitní přírodní péči, ale zároveň nechcete utratit spoustu peněz za metodu “pokus-omyl”? Nebo se vám nechce hned vyhodit všechny ty krásně voňavé lahvičky od kadeřnice, přestože tušíte, že ani ta vůně není zrovna přímo od kytiček? Tak se s námi pojďte podívat, co by se s tím dalo provést, jak ty správné produkty poznat a jak je postupně a nenásilně začlenit do vaší stávající péče.

Očista dočista

Správný šampon je základ dobré péče. Zatímco se ale konvenční značky zaměřují hlavně na vlasy a lákají nás na představu dokonale lesklých/objemných/nemastných/barevných vlasů, ty opravdu přírodní šampony cílí trochu jinam. Jen zdravý vlas je krásný a pevný a takový vyroste jen ze zdravé a silné cibulky. A cibulkám se daří, když je zdravá pokožka. Takže na tu byste se měli zaměřit zejména. Zapomeňte na rozdělení podle typu vlasů a prozkoumejte stav své vlasové pokožky. Je v pohodě, nesvědí, nepne nebo není přesušená? Bez ohledu na to, jak rychle se vám mastí vlasy, jestli jsou suché nebo barvené, směřujte svůj výběr šamponu k tomu, aby dostal do kondice pokožku. 

Pokud máte podezření, že vaše pokožka není úplně v pořádku, vyberte si ten nejjemnější šampon a prověřte si pěnidla. To jsou ty složky, co jsou zodpovědné za pěnu a také za odmaštění. Proto jsou nejčastěji zodpovědná za vysušování a podráždění pokožky. Nejznámějším a stále ještě nejpoužívanějším je právě SLS, které ale vysušuje a dráždí opravdu hodně a proto od něj upouští už i konvenční značky. Chcete-li vlasovou pokožku opravdu jemně ošetřit, vybírejte šampon s cukernými tenzidy, což je asi to nejjemnější, co se momentálně nabízí. Sáhnout můžete třeba po hyperalergenním šamponu Freistil, který je vhodný i pro ekzematiky nebo malé děti. 

Je-li vaše pokožka v pořádku, máte na výběr více a můžete klidně zvolit i šampon s kokosulfáty, které krásně bohatě pění, výborně myjí a uživatelsky je takový šampon prakticky k nerozeznání od konvenčního. Ale pokožku opečuje třeba obsažený konopný olej nebo olej z pšeničných klíčků a pšeničný protein jako třeba v objemovém šamponu i+m Naturkosmetik.

Kondicionér nejen pro vlasy

Protože umytí téměř čímkoliv vlas otevře, je potřeba ho na závěr mytí ošetřit kondicionérem, který vlas opět uzavře a zlepší jeho strukturu. To mají v konvenčních kondicionérech na starosti hlavně silikony, které na vlasech vytvoří hladký film, díky kterému jsou pak tak hedvábné a klouzavé. Vlasům to až tolik nevadí, protože většina vlasu je prakticky mrtvá hmota, ale ani to nijak ke zlepšení vaší kštice nepřispěje. Na pokožku by se konvenční kondicionér neměl dostat vůbec, protože silikon brání jejímu přirozenému fungování. Přírodní kondicionér je ale něco docela jiného. Jeho složení je stejně šetrné a bohaté jako třeba u tělového mléka, ale jeho formulace umožňuje smytí vodou. Takže na pokožku nejen, že přijít může, ale dokonce jí velmi prospěje. Vlasům dodá hebkost a pružnost, ale ne díky silikonu, ale díky přírodním olejům a máslům, které pokožku vyživí a zklidní. 

Pokud tedy máte doma ještě zbytky konvenčního kondicionéru, který nechcete vyhodit, používejte jej pouze na konečky a na pokožku a vlasy bezprostředně u ní nanášejte kondicionér přírodní. Třeba tento objemový, který posílí jemné a slabé vlasy bez objemu.

Maskování

Maskujeme jednou za čas, proto si můžeme dovolit trochu náročnější přípravu. Hloubková péče o vlasy by měl být spíš rituál než nějaká rychlovka mezi večeří a seriálem na dobrou noc. A pro takový rituál si můžeme dopřát trochu alchymie a namíchat si masku přímo na míru momentálním potřebám našich vlasů. Co budete potřebovat?

Základem a naprostou nezbytností je cassia neboli bezbarvá henna (ačkoliv to henna vůbec není). Ta působí na vlasy naprosto zázračně a umí snad všechno - posiluje vlasové cibulky, regeneruje pokožku, opravuje poškozenou strukturu vlasu, dodá objem a lesk, pomůže s vypadáváním vlasů nebo s lupy… Stačí jí zalít horkou vodou a na dvacet minut nanést na vlasy - ani nemusejí být předem umyté. Podle potřeby si můžete směs vylepšit hydroláty, odvary z bylin, éterickými oleji (ale zapomeňte na skořici) nebo i rostlinnými oleji (které ale mohou vlasy trochu umastit, pokud to s nimi přeženete). 

Zní to tak krásně, až to vypadá, že to nemůže být pravda? Ano, jeden háček to má. Cassia se naprosto nesnese se syntetickými pigmenty, které bývají velmi často obsaženy v konvenčních produktech zejména pro blond vlasy nebo pro vlasy barvené. Pokud tedy jste odbarvená blondýnka a nepřešla jste ještě komplet na přírodní péči, tak s cassií počkejte, až se tak stane. Příroda a chemie si spolu prostě nesednou pokaždé. Pokud na přírodní produkty teprve přecházíte, je potřeba to mít na paměti. 

Potřebujete poradit a doporučit konkrétní produkty? Zeptejte se nás v naší fb skupině Přírodní barvení vlasů, kde vám rádi poradíme i ohledně vlasové péče.

CosmetikaBio

Zpět do obchodu