Přírodní péče o vlasy

Příroda je všude. Už i v supermarketech a v drogeriích. I ke kadeřnicím se vplížila. Z každé strany uslyšíte, jak je přírodní péče o vlasy skvělá. Jak vyřeší všechny vaše problémy, vlasy přestanou padat, mastit se, porostou dvakrát rychleji a naroste vám hříva, před kterou se bude Cher choulit studem. Jenže přírodní péče je široký pojem. Už i každý malý obchod se zdravou výživou nabízí občas celou řadu produktů vlasové péče a samozřejmě jsou všechny úplně přírodní. Jenže pak dáte kamarádce přečíst etiketu a složení a ta doporučí přesun směr odpadkový koš. Jak se tedy v produktech zorientovat a vybrat pro sebe to pravé?

Sulfáty a další fujtajbly

První věc, kterou máte u svojí vlasové péče řešit, jsou věci, které tam rozhodně nechcete. A to jsou hlavně sulfáty, silikony, syntetická parfemace a nebezpečné konzervanty. Proč?

  • Sulfáty - jsou vlastně pěnidla, díky nim šampon vykouzlí tu skvělou pěnu. Která je ale jinak skoro na nic, jen z toho máte lepší pocit. Vlasy lze v pohodě umýt i bez pěny. Ale o tom jindy. Ta nejagresivnější pěnidla jako SLS jsou nebezpečná hlavně v tom, že naprosto zbytečně agresivně odmašťují pokožku, narušují její přirozené funkce a při opakovaném použití tak vytvářejí skvělé prostředí pro všemožné ekzémy, miniinfekce, podráždění, oslabení vlasových cibulek atd. Často jen výměna šamponu s chemickými sulfáty za něco méně agresivního vyřeší problémy, které se táhly roky.
  • Silikony - to jsou ty hladké a lesklé vlasy. Potažené jemňoučkou vrstvou silikonu. Vlasy by to ještě zvládly, problém je opět pokožka. Pokožka nechce být potažena něčím, co je jednak syntetické, jednak neprodyšné a znemožňuje jí správně fungovat. Kombinace sulfát + silikon je pak opravdu krizová a nespokojená a nesprávně fungující pokožka téměř zaručena.
  • Parfemace a konzervanty - vonět a nekazit se může šampon i za pomoci daleko šetrnějších prostředků, než tomu v běžných případech je. Syntetické parfemace a konzervanty bývají zastoupeny v poměrně malém množství, protože víc jich prostě není potřeba, ale jedná se o velmi dráždivé a problematické látky, které mohou stát za mnoha alergiemi a jinými zdravotními problémy.

Jak poznám opravdu přírodní šampon?

Přírodní šampony už dnes umějí vypadat stejně krásně jako ty konvenční. Pění, krásně myjí, vlasy jsou hladké, nadýchané a provoněné. Rozdíl je v látkách, které to zajišťují. Čím přírodní značky nahrazují problematické ingredience?

  • Sulfáty jsou nahrazeny jemnějšími pěnidly, která nedráždí pokožku. Těch je celá řada, nejčastěji jsou na bázi kokosového oleje nebo cukrů (takzvané cukerné tenzidy). Díky nim šampony také krásně pění, i když někdy ne tak hrozně bohatě jako ty s běžnými pěnidly. Zároveň ale nevysušují pokožku a nedráždí jí tolik jako běžná pěnidla.
  • Silikony nemají v přírodní kosmetice co dělat, ať už se jedná o pleť nebo o vlasy. Vlasová přírodní péče je nahrazuje nejčastěji různými oleji a másly, která vlasy nejen uhladí, ale také vyživí a zklidní pokožku. Jedině zdravá a vyživená pokožka dokáže vytvořit vhodné prostředí pro vlasové cibulky, které se vám pak odmění krásnými vlasy, které zůstávají na hlavě a nekončí v umyvadle nebo v kartáči.
  • Parfemace a konzervanty používá i přírodní kosmetika. Šampony obsahují vodní složku a je tedy nutné je konzervovat. Nicméně konzervanty povolené v přírodní kosmetice jsou daleko jemnější, šetrnější a pro zdraví bezpečné. Co se týče parfemace, tak ta nutná není, ale všichni tu vůni chceme, že ano. Ale i ta se dá udělat přírodně, ať už pomocí éterických olejů nebo třeba ovocných extraktů. Jen to není tak strašně levné jako jsou parfemace syntetické. Ale jako bonus vás z toho nejen nerozbolí hlava, ale ještě vám to pomůže třeba od špatné nálady. Opravdu přírodní vůně jsou totiž aktivní látka sama o sobě.

Je to pořád moc komplikované? Tak vsaďte na certifikovanou kosmetiku, kde vám certifikace zaručují, že to někdo povolaný zkontroloval už před vámi a dělá to pravidelně. Včetně kontroly původu surovin, netestování na zvířatech a podobně. Jako je tomu třeba u vlasové kosmetiky německé značky I+M Naturkosmetik. Tam nesáhnete vedle nikdy.

CosmetikaBio

Zpět do obchodu